Frågor och svar
Vilka läger anordnas i år?
Under 2025 anordnas följande läger:
Medarbetarläger 25-27 april (För deltagare som har varit med på minst ett läger tidigare)
Hamreläger 1:a bygglägret 14-18 juni
Hamreläger 2:a bygglägret 22-27 juni
Höstlovsläger vecka 44
Hur ser en dag på Hamreläger ut?
Så klart olika men ungefär så här
8:00 VÄCKNING, STÄDNING: Bädda sängen, plocka undan, sopa golvet, städa toalett och badrum i stugan. Städa ansvarsområde på gården eller duka fram frukost
9:00 FRUKOST, efterarbete i köket för några
10-12 FÖRMIDDAG: byggjobb på sommaren, andra aktiviteter övriga läger
12.30 LUNCH, efterarbete i köket för några
13.30-16.30 EFTERMIDDAG: utflykt/aktivitet eller byggjobb
17:00 MIDDAG och efterarbete i köket för några
18-20 KVÄLL: valbara aktiviteter, bad, pyssel, lekar som zombieleken eller supermaffia
20.30 KVÄLLSFIKA, efterarbete i köket för några
22:00 Vara inne i stugan
23:00 GOD NATT! Ligga i sängen, tyst i stugan. Läsning för den som vill.
23:30 Släckt i stugan.
Hur anmäler man sig?
Det kan du göra här: www.hamregarden.se/lager
Hur gammal ska man vara?
Lägren riktar sig främst till åldrarna 13-16 år (året du fyller). Ungdomar som har varit på Hamreläger tidigare är välkomna även om de är äldre.
Hur sover man?
Du bor i stugor som byggts av flera generationer ungdomar. Varje stuga har ett namn och en egen historia. Stugorna är olika stora, från 4-16 sängplatser i våningssängar. Du kan önska i förväg att få bo med kompisar, ange önskemål i ansökan. En stugchef sover i varje stuga och ser till att alla känner sig trygga och delaktiga.
Finns det wifi?
Ja, det finns wifi på gården och mobiltäckningen fungerar bra.
Var ligger Hamregården?
Hamregården ligger i Hornberga som är en liten by en mil norr om Orsa i Dalarna. Där byn tar slut börjar vildmarken Orsa Finnmark. Vi ordnar gemensam resa till gården från Stockholm och Uppsala. Resan ingår i lägeravgiften
Vilka friluftsmöjligheter finns?
Det finns vandringsleder från byn Hornberga till en fäbod där man kan övernatta och en skogstjärn där man kan bada. Man kan fiska i exempelvis Unnån. Ungdomar under 18 år får fiska gratis utan fiskekort.
Hur reser man dit?
Innan lägret får du besked om resan sker med abonnerad buss från Uppsala eller med tåg från Uppsala eller Stockholm till Mora och därefter buss. Våra ledare följer med från Uppsala och Stockholm men det går bra att stiga på längs vägen. Skriv i anmälan var du vill stiga på. Lägret kostar lika mycket även om du ordnar egen transport till Hornberga (men skriv i anmälan om du behöver nedsatt avgift för att kunna följa med).
Får man ha mobiltelefon med sig?
Om något händer med mobilen, tex att den går sönder eller försvinner så kan vi INTE ge någon ersättning. Lämna därför dyra saker som mobiltelefoner hemma. Om du ändå tar med dig mobilen kan vi hjälpa dig att låsa in den när du inte använder den. Du kommer inte att kunna använda mobilen så mycket eftersom vi oftast arbetar eller gör andra aktiviteter.
Finns det kiosk?
Ja, vi har en kiosk på sommarlägren. Man kan tyvärr bara betala med kontanter så se till att ta med!
Får man ta med matsäck och godis?
Ta bara med det du behöver för resan och INGET SOM INNEHÅLLER NÖTTER. På bussen är det inte tillåtet att äta chips, popcorn eller choklad.
Behöver man särskild utrustning?
Ta med oömma kläder som du kan arbeta i, badkläder, varma kläder, regnkläder och stövlar. Arbetshandskar om du har. Lakan och handduk. Myggmedel, solhatt och solkräm, vi kommer vara ute mycket. Du kan ta med annan utrustning som du vill använda, t.ex. fiskespö, musikinstrument, brädspel, och likande. Om du vill sova över i en fäbod kan du ta med sovsäck. Om något går sönder eller försvinner så kan vi INTE ge någon ersättning. Lämna därför dyra saker hemma.
Måste man arbeta?
Det är arbetet som gör Hamrelägren så annorlunda och meningsfulla. På Hamreläger är det på allvar, vi gör sånt som behövs på riktigt -tillsammans. Det är häftigt att klara av uppgifter som vuxna brukar sköta. Du kan upptäcka att det till och med är kul att städa på Hamre. Alla behöver hjälpa till med sysslor som behövs på lägret, som att svabba golv och röja efter måltiderna. På somrarna bygger vi och renoverar de stugor vi ska använda kommande läger.
Jag har aldrig byggt, tänk om jag inte tycker om det?
Testa! Det som gör det så roligt att bygga och arbeta på Hamreläger är att ungdomar i olika åldrar gör det tillsammans och att alla kan bidra efter sin förmåga. Det man inte kan får man lära sig och det är häftigt att se hur arbetet ger resultat. Även om du inte skulle älska att bygga kommer du nog hitta något som du gillar på Hamreläger, kanske att bada eller vara med nya kompisar.
Vad ska vi arbeta med i sommar?
Vi får se!
Finns det djur på gården?
Det bor hundar och en katt på gården. Om du inte gillar djur behöver du inte komma nära dem. I skogen finns det älg, björn och andra djur men de är rädda för människor så det är inte så stor chans att du få se dem.
Vilka är ledare?
Ledarna har tidigare erfarenhet av att vara ledare på Hamreläger. Alla går en ledarutbildning i Aktiv Ungdoms regi innan lägren. Utdrag ur belastningsregistret kontrolleras för alla ledare.
Vi har inte råd, vad ska jag göra?
Ansök om reducerad avgift när du fyller i lägeranmälan. Stiftelsen Frimurarbarnhuset i Stockholm har gett bidrag så att ingen ska behöva stanna hemma för pengarnas skull. Vi meddelar om du får en plats med lägre avgift.
Varför kostar lägren när man arbetar?
Orsa Hornberga gård har gett oss ett förmånligt pris för mat och hyra av hela gården som tack för arbetet med renovering och byggande. Mat, husrum, bad i poolen och resa från Uppsala/Stockholm kostar.
Varför finns det ett särskilt flickläger?
Under Hamrelägrens första 30 år fanns det bara pojkläger så flickorna har fortfarande många läger att ta igen. Att bygga hus är traditionellt manligt arbete och på flickläger får flickor chansen att utforska vad de gillar att hålla på med utan att behöva förhålla sig könsroller. Många hamregårdare som har varit på flickläger uppskattade att få vila från delar av det sociala spelet under tonårstiden.
Varför finns det inget pojkläger?
Att bygga hus är traditionellt manligt arbete och vi ser inte samma behov av att ha separata pojkläger för att stimulera pojkars utveckling på det området. Som medlem i Unga Hamregårdare/Aktiv ungdom har du chansen att påverka vilka läger vi ska ordna i framtiden.
Jag är varken flicka eller pojke, får jag åka på flickläger?
Ja du är välkommen på båda lägren i sommar.
Får man vara med på flera läger?
Ja visst! Du som behöver lägre avgift kan också ansöka om att få vara med på flera läger.
Vad händer om någon missköter sig?
Vi har några enkla regler för att alla ska vara trygga och trivas och vi har nolltolerans mot alkohol, droger, våld och mobbing. Tobaksbruk av deltagare under 18 år accepteras inte. Om en deltagare inte klarar att följa våra regler kan det hända att vi måste skicka hem den personen. Klotter eller annan skadegörelse kan leda till att du måste betala för det som blivit skadat.
Får jag tillbaka pengarna om jag inte kan komma eller om jag måste åka hem?
Anmälan är bindande. Beroende på när avbokning sker tar vi ut en avgift. En lägerplats med reducerad avgift har lägre avbokningsavgift, villkoren kommer framgå av erbjudandet.
Om vi av någon anledning måste ställa in ett läger betalas pengarna tillbaka.
Finns det försäkring?
Lägerdeltagarna är försäkrade genom Förbundet Aktiv Ungdoms olycksfallsförsäkring hos Länsförsäkringar.
Särskilda behov
Kontakta oss på ungahamregardare@aktivungdom.se och berätta vad som behövs för att det ska fungera. Vi har begränsade resurser men god vilja att försöka ordna så att alla som vill ska kunna följa med.
Hur används gåvor?
Vi behöver gåvor för att kunna betala för ungdomar som annars inte har råd att komma och för att kunna utbilda våra ledare. Har ni möjlighet att betala mer än lägret kostar kommer pengarna att användas till det, till utbildning av ledarna och till Unga Hamregårdares verksamhet. Unga Hamregårdare hoppas kunna ordna träffar för lägerdeltagarna i Uppsala i höst. Swishnummer och bankgironummer till Uppsala Hamregårdare kan du hitta här: https://www.hamregarden.se/kontakta-oss/
Finns Hamregården fortfarande?
Lägergården Hamregården blev för dyr att driva som lägergård och såldes 2019. Den heter numer Orsa Hornberga gård och drivs av de tre vännerna Maria Spring, Hasse Johansson och Kalle Moraeus. De vill att gårdens historia bevaras och hjälper oss ordna Hamreläger i sommar. Annars hyr de ut stugor, driver restaurang och ordnar event på gården.